Erasmus+: Klara vs. PCA (Plymouth College of Art)

Plymouth College of Art
Moji spolužiaci, ktorí boli tiež v rámci Erasmu v Plymouthe, navštevovali Plymouth University. Ja som však na inej škole – Plymouth College of Art.
PCA – Plymouth College of Art je obrovská moderná čierno-biela budova v centre mesta Plymouth, je to škola, kde môže prísť študovať každý umelecky zameraný človek (od game designu a divadla až po maľbu a textilnú tvorbu), škola, ktorú už dva mesiace navštevujem v rámci Erasmu a škola, ktorá toho ponúka nekonečne veľa.

Prvý deň na PCA sme dostali kartu, ktorá umožňuje vstup do budovy, pohyb v budove, identifikáciu a pod. Táto karta sa dá aj nabiť peniazmi a používa sa pri platení za pomôcky a materiály (v jedálni a kaviarni nie, ale akceptujú tu kreditné karty 😉 ). Karta bola hotová do 10 minút, hneď po tom, čo nás odfotili (vznikli nádherné fotografie vystresovaných, vystrašených a zvedavých erazmákov, používané pri identifikácii – podobná situácia ako s občianskym preukazom či pasom). Tento proces sa konal v knižnici, kde si môžeš mimo kníh a časopisov požičať aj filmy či počítačové hry (Boh žehnaj Game designu a filmárom). Sú tu aj miestosti pre študentov, ktorí sa učia a potrebujú sa sústrediť – treba byť potichu! Následne nám vytvorili študentský e-mail, prostredníctvom ktorým komunikujeme s profesormi a inými. 

Zadný vchod do školy

Napríklad so Student Union (SU). Myslím, že toto má každá vysoká škola či univerzita v UK. Je to skupina ľudí, ktorá organizuje aktivity, udalosti, kluby a pod. v rámci školy. Niečo ako majú štáty parlament a prezidenta, školy majú SU (aj Student Union má prezidenta, v čase, ktorý som tu strávila, boli voľby a áno, volila som). Keď som spomenula kluby, bolo by dobré ich trochu popísať. 

Výhľad z učebne kresby


Jednoruká kostra na kresbe

Výhľad z ateliéru texilu


Každý deň v určitý čas sa stretne skupina ľudí s podobným záujmom a na základe toho sa vytvorí klub – ja zvyknem chodiť každý pondelok na Film Club, kde pozeráme filmy v Studio Theatre (také minikino a prednášková miestnosť zároveň), rozprávame sa o našej tvorbe a jeme pizzu zdarma. Na Breakfast Clube máš napr. raňajky zdarma a po celý deň je v priestore SU káva, čaj, či ovocie pre každého. Viem, že to teraz znie ako keby som si tieto zdarma veci užívala najviac, je to fajn, ale najlepšie na tom je, že v kluboch sa stretneš s ľuďmi z iných odborov, z iných miest a mnoho ich je zameraných aj na mentálne zdravie a pomoc študentom.

Jedna z vecí, čo nie je zadarmo - obedy.

Tretiaci zbierajú peniaze na ich výstavu veľmi milým spôsobom
 - predávajú sladkosti, robia henna tetovania či manikúru. 

Na VŠVU som síce tretiačka v bakalárskom štúdiu na katedre Grafiky a iných médií, tu som však druháčka (BA – bakalár, je tu 3 roky, nie 4 ako u nás) a študujem tu odbor Painting, Drawing & Printmaking (ak by bol treba preklad, nech sa páči: Maľba, Kresba & Grafika). Program štúdia, rozdelenie „ateliérov“, dielne a pod. je tu úplne iné než na čo sme my, študenti VŠVU, zvyknutí.

Zahraničných študentov nás je dokopy asi 12, väčšina z Belgicka, Nemecka a Francúzska. Viem, že sú tu aj ľudia z Islandu či Kanady. Asi polovica z nás je na ilustrácii (majú výhodu sa v rámci Erasmu viac spoznať, podnikať výlety a pod.), dve sme na grafike, ďalej je pár ľudí na fotografii a keramike. 

Škola má aj vlastnú galériu - foto z výstavy Stuarta Robinsona


Nebudem sa presne rozpisovať o iných katedrách a ateliéroch, budem sa venovať len tomu, kde trávim najviac času – Painting, Drawing & Printmaking. Ak ťa zaujíma konkrétne tento ateliér, teš sa na ďalší článok, pokúsim sa ti čo najlepšie opísať ako to tu chodí.


Komentáre

Obľúbené príspevky