Erasmus+: Klara vs. PDP (Painting, Drawing & Printmaking)

Han Solo - jeden z hlavných dôvodov, prečo si zamilovať PDP
Minule som spomenula že rozdelenie „ateliérov“, dielne a pod. je tu úplne iné. Funguje to asi takto: Ateliér tu je ateliér – nie je to rozdelenie katedry na ďalšie odbory. Je len jeden, je to obrovský priestor, rozdelený na menšie miesta pre určité osoby, prednáškovú časť a dielňu. Áno, dielňa je súčasť ateliéru a študenti z iných odborov (filmári, ilustrátori, dizajnéri, hocikto...) môžu prísť, zapísať sa na určitý workshop, alebo sa len prihlásiť, že prišli použiť grafickú dielňu. Toto platí aj pre grafikov/maliarov. 

Nemáme tu predmet „grafické techniky“ – ak ťa zaujíma určitá technika, zapíšeš sa na workshop a úvod do techniky a je to hotovo. Neviem, či je to tak aj u prvákov, ale pre nás druhákov to funguje takto. Workshopy sú vždy vypísané na daný dátum a počet študentov je obmedzený (čo som si všimla, tak najpopulárnejšie sú: sieťotlač, fotolept a ručná sadzba).
V dielni sa dajú nakupovať pomôcky – papiere, plechy, fólie,... a ak chceš niečo tlačiť mimo workshop, tak zaplatíš 1
£ za farbu, ak používaš viac farieb, zaplatíš samozrejme viac – za každú zvlášť. Počas workshopov netreba nič platiť, dajú ti papiere aj plech a farbu máš zdarma. Handry sú tu tiež k dispozícii pre každého – čisté aj špinavé. Nepoužívajú sa tu chemikálie (nebudem tvrdiť, že mi nechýbajú) ako acetón, benzín a pod. Všetko sa čistí za pomoci rastlinných olejov a okeny (myslím, že to je okena, alebo obyčajný modrý čistiaci prostriedok). Jednorazové gumené rukavice sú taktiež k dispozícii pre každého ako aj solvina a krém na ruky. 





Celkovo nielen v tejto dielni, ale na celej škole (možno v celom Anglicku) dosť dbajú na bezpečnosť pri práci, hygienu a zdravie.
Čo sa týka grafických techník, sú tu menšie rozdiely pri postupe ako dosiahnuť toho, čo chceme. Sú to však rozdiely najmä v materiáloch (u nás je to viac „nebezpečné“). Lisy sú tu úžasné – staré aj nové, na hĺbku aj výšku, sieťotlač má taktiež výborné vybavenie. Leptáreň je v menšej miestnosti (nie je oddelená len tak „akože“ ako všetko ostatné, táto má naozaj dvere) a využíva sa aj pri tvorbe akvatinty a fotoleptu.




V mojom odbore je teda grafika viac-menej dobrovoľná. Ja mám dva predmety, ktorých obsah tu písať nebudem, ale jeden je viac teoreticky zameraný a druhý prakticky. Nie je to však ako na VŠVU, kde máme dejiny umenia a ateliér. Tu sú prednášky zamerané najmä na sebareprezentáciu, ako sa predať, ako sa zbaviť strachu a trémy a pod. Ďalej by som mala hľadať rôzne možnosti pre budovanie svojej kariéry a portfólia, čiže zúčastňovať sa workshopov, robiť workshopy, prihlasovať sa do súťaží, vystavovať,... Pri praktickom predmete máme povinné (myslím, že sú povinné) workshopy v pondelky a utorky, buď si skúšame maliarsku techniku, alebo príde umelec zo zahraničia, inej školy, mesta a s ním máme workshop, ktorý si pripravil. Máme tu aj kresbu, no je viac zameraná na menšie formáty a experimenty s ľudskou figúrou, než na dokonalé kresby 1:1.



Profesori berú študentov zo zahraničia veľmi vážne, tým nemyslím, že by boli prísni. Práve naopak, sú starostliví a milí a zapájajú nás do každého projektu. To, že nás berú vážne, myslím pri povinnostiach, ktoré musíme splniť. Tu nie sú rozdiely medzi nami a domácimi (v predmetoch, ktoré máme rovnaké).




Na konci semestra bude (okrem iných vecí) výstava, kde môžeme využiť naše schopnosti sa predať a vedieť rozprávať o našej tvorbe.
Toto by bolo niečo málo z mojich skúseností a postrehov v bakalárskom štúdiu na PCA v rámci Erasmu. Vo všeobecnosti je škola veľmi moderná a môžem tu všetko a všetkých využiť, je jedno z akého som odboru, je jedno, že som Slovenka, je jedno, že občas nerozumiem... všetci sú radi, ak sa niečoho zúčastním alebo niečo skúsim. Takže PCA – výborná „erazmácka“ skúsenosť, zatiaľ 😊 .
+ Ak chceš skúsiť PCA, ale máš možnosť vycestovať až v magisterskom programe, nevadí, majú tu aj magisterské štúdium.


Komentáre

Obľúbené príspevky